Qualitats de la carn de xai

És un aliment habitual en la gastronomia tradicional, que es caracteritza per ser una carn tendra i gustosa. Té un alt poder nutrient perquè és una font de vitamines del grup B (especialment niacina, riboflavina i B12), així com zinc i proteïnes.

En termes generals, la carn de xai és més greixosa que la d’altres animals, també depenent molt de l’alimentació i l’edat de l’animal. En els animals joves la major part del greix està concentrat sota la pell i al voltant de les vísceres, el que permet retirar-lo amb facilitat.

El xai, essent una carn gustosa, consistent i de textura suau, és un producte culinàriament exquisit. La carn de xai és molt nutritiva i de fàcil digestió, encara que això darrer depèn molt de la seva forma d’elaboració.

La carn i les vísceres poden congelar-se. No obstant, en ser una carn rica en greix, suporta pitjor aquest procés, pel que no convé guardar-lo més d’un mes si es vol gaudir en perfectes condicions.

A l’hora de cuinar cal tenir en compte que la riquesa en greix de la carn de xai fa que no necessiti preparacions gaire elaborades.

 

jordipujolalemany - Receptes

Costelles de xai amb llimona

90 minuts 4 persones

Escaldeu els tirabecs amb aigua bullint durant 2 minuts. Seguidament refredeu-los amb aigua i glaçons. A la mateixa...

Sella de xai amb espàrrecs verds

300 minuts 4 persones

Feu la salsa: talleu totes les carns i els ossos a trossets petits i daureu-los en...

Costellam de xai al forn amb estragó

75 minuts 4 persones

Netegeu el costellam i retireu-ne el greix. Col·loqueu-lo en una safata d’anar al forn, amaniu-lo amb oli, sal...

Cuixa de xai amb alls

120 minuts 4 persones

Entatxoneu la cuixa amb els alls tallats a làmines. Salpebreu la carn. Poseu-la al forn, no gaire fort,...

Cuixa de xai freda

90 minuts 6-8 persones

Es demana al carnisser que desossi la cuixa, que la salpebri i que la lligui com un tall...

Espatlla de xai amb cervesa

90 minuts 4 persones

Se salpebra l’espatlla i es posa al forn en una plata fins que quedi...

Espatlleta d’anyell rostida

90 minuts 4 persones

Salpebreu les espatlles i poseu-les al forn en una safata amb una mica de llard o oli d’oliva....

Alt de costella (brut de pit o falda)

90 minuts 4 persones

Es talla el brut de pit a trossos. Es posa a la cassola amb una mica d’oli i...

Xai estofat amb carxofes

100 minuts 4 persones

Per preparar el fons de carxofa heu de pelar 6 o 7 carxofes fins...

Costellam de xai al comí

250 minuts 4 persones

Feu la salsa: talleu totes les carns i els ossos a trossets petits i daureu-los en...

Caldereta d’ovella

60 minuts 4 persones

En una paella amb oli sofregiu la cansalada. Mentrestant, en una cassola amb aigua i sal coeu-hi la...

Xai amb pebrot

120 minuts 4 persones

Salpebreu els trossos de xai, fregiu-los en una paella amb una mica de llard i reserveu-los....

Llom de xai amb cardamom, amb pasta fullada de patata i botifarra negra

240 minuts 4 persones

Comenceu preparant la salsa:  en una cassola amb oli, poseu-hi els retalls del xai i espereu...

Filets de xai en salsa

90 minuts 4 persones

Saleu els filets i enfarineu-los. Poseu-los en una cassola i, quan estiguin mig fregits,...

Espatlla de xai “Santa Anna”

120 minuts 4 persones

Entatxoneu l’espatlla amb dos grans d’all sencers. Peleu les cebes i talleu-les a rodanxes...

Costelles de xai a les herbes

85 minuts 2 persones

Saleu les costelles i poseu-les en adob, durant una hora, amb el suc de llimona, l’oli,...

Caldereta de cuixa de cabrit

120 minuts 6 persones

Talleu les cuixes de cabrit per la meitat, salpebreu-les i fregiu-les en una cassola amb 4 grans d’all tallats a...

Xai a l’estil de “la venta”

200 minuts 4 persones

Trossejar el xai, salpebrar i col·locar en una safata de forn amb l’oli i el llard. Posar-hi el...

Puntes d’espatlla de xai

90 minuts 4 persones

Tallem finament la pastanaga, la ceba i el porro, i ratllem els tomàquets. Col·loquem aquests ingredients...

Cuixa de xai amb mongetes seques

90 minuts 6-8 persones

Demaneu al carnisser que us desossi la cuixa i que la lligui. Se salpebra i es col·loca en...

Cuixa de xai confitada amb amanida de patates

230 minuts 4 persones

Desosseu la cuixa de xai. Obriu-la, salpebreu-la i farciu-la amb els alls. Torneu-la a...

Mitjana de xai farcida de salsifins i panses

230 minuts 4 persones

Prepareu el brou: poseu a bullir els ingredients indicats durant una hora llarga. Després, coleu-lo i reserveu-lo. Estireu...

Girgot de xai a les set hores

420 minuts 4 persones

Salpebreu el xai i daureu-lo durant dos o tres minuts per cada banda en una cassola...

Cabrit al forn

120 minuts 4 persones

En una safata de forn untada amb oli d’oliva col·loqueu-hi les quatre espatlletes salpebrades. Poseu-hi també la cabeça d’alls sencera,...

Pit i falda de xai amb verdures

40 minuts 4 persones

Talleu el pit i la falda a trossos molt petits. Daureu-los amb una mica d’oli. Afegiu-hi una mica...

Pota de xai en adob

115 minuts 4 persones

Dissoleu les pastilles de brou en 4 litres d’aigua calenta. Afegiu-hi els claus, el pebre, la farigola, el llorer i...

Cuixa de xai a l’anglesa

60 minuts 4 persones

Demaneu al carnisser que desossi la cuixa. Es posen tots els ingredients en una cassola (excepte la carn)...

Llom de xai rostit amb tòfones fresques

90 minuts 4 persones

Un dia abans, prepareu la cobertura de verdures. Bulliu l’all quatre vegades amb llet i una mica de...

Espatlla de xai farcida

100 minuts 4 persones

Piqueu en un morter els alls amb una cullerada de sal i un raig de vi....

Sella de xai amb mongetes i salsa de llimona

140 minuts 4 persones

Prepareu el brou: poseu a bullir els ingredients indicats durant una hora llarga. Després,...

Platillo de xai amb pèsols

110 minuts 4 persones

En una cassola de terrissa amb el llard o l’oli poseu-hi el xai tallat a trossos regulars. Saleu-lo...

Xai amb carxofes

120 minuts 4 persones

Talleu la carn a trossos regulars i passeu-la per la farina. Daureu-la amb oli amb el...

Espatlla de xai rostida amb menta

150 minuts 4 persones

Talleu la ceba a tires fines i poseu-la en una safata d’anar al forn. Al damunt col·loqueu-hi les...

Costelles de xai amb cansalada a la cassola

60 minuts 4 persones

Prepareu el brou: poseu a bullir els ingredients indicats durant una hora llarga. Després, coleu...

Costellam de xai a la Devon

125 minuts 4 persones

Demaneu al carnisser que separi les costelles de l’espinada del costellam. Salpebreu-lo i unteu-lo amb 4...

Carré de xai amb tomàquet

250 minuts 4 persones

El dia abans, prepareu la melmelada. Per fer-la, poseu els tomàquets lleugerament ensucrats en un escorredor. Deixeu-los tota...

Espatlles de cabrit al forn amb bunyols de poma

180 minuts 4 persones

En una cassola gran tireu-hi un bon raig d’oli d’oliva i una mica de llard. Afegiu-hi les cebes tallades a...

Palpís

230 minuts 4 persones

Prepareu el brou: poseu a bullir els ingredients indicats durant una hora llarga. Després coleu-lo i reserveu-lo. Desosseu...

Broquetes de xai

90 minuts 4 persones

Talleu la carn a daus gruixuts. Poseu-ho en adob amb tres cullerades d’oli, una...

Espatlleta de xai lletó, patates confitades amb romaní i crema de “torta del Casar”

960 minuts 4 persones

Desosseu les espatlles i lligueu-les per mantenir-ne la forma. Reserveu els ossos per elaborar la salsa....

Xai a les 12 cabeces d’all

60 minuts 4 persones

Poseu un cul de llard i oli en una cassola de terrissa, a sobre poseu-hi les espatlles salpebrades...

Xai a l’estil de Sepúlveda

120 minuts 6 persones

Poseu el xai en una safata al forn amb la part de dins mirant amunt.  Aboqueu-hi...

Garreta de xai estofada amb salsa

90 minuts 4 persones

Posar les garretes salpebrades en una cassola, amb l’oli ben calent i ofegar fins...

Braons de xai

330 minuts 4 persones

Prepareu el brou: poseu a bullir els ingredients indicats durant una hora llarga. Després, coleu-lo i reserveu-lo. 

Gigot de xai al romaní

60 minuts 4 persones

Feu la salsa: talleu totes les carns i els ossos a trossos petits i daureu-los en una cassola....

Xai lletó a la panadera

35 minuts 10 persones

Netegeu el xai lletó, saleu-lo i unteu-lo amb el llard de porc. Poseu-lo en una safata...

Pota de xai a la llimona

75 minuts

Fregueu la carn amb una llimona tallada per la meitat i salpebreu-la. Poseu-la en una safata...

Xai lletó

150 minuts 4 persones

Prepareu el brou: poseu a bullir els ingredients indicats durant una hora llarga. Després, coleu el caldo i...

Espatlla de cabrit desossada i farcida

120 minuts 4 persones

Feu-vos desossar les espatlles de cabrit a la carnisseria. Un cop a casa, col·loqueu-les a sobre del marbre, partiu-les per...

Escalopes de xai amb nous

35 minuts 4 persones

Assaoneu les escalopes amb sal, pebre i nou moscada, passeu-les per la farina i fregiu-les en...

Cuixa de xai farcida de verdures

60 minuts 4 persones

Renteu, peleu i talleu les pastanagues a tires. Feu el mateix amb l’api i els porros, i reserveu-ho...

Cuixa de xai farcida i rostida

300 minuts 4 persones

Prepareu el brou: poseu a bullir els ingredients indicats durant una hora llarga. Després, coleu-lo i reserveu-lo. Remulleu...

Filets de xai amb cervellets i bolets

60 minuts 4 persones

Desosseu les costelles de xai i les lligueu, mentre que els ossos els coeu. Hi afegiu la Mirepoix, la reducció...

Xai a la menta amb pomes

45 minuts 4 persones

Salpebreu la carn i daureu-la, a foc viu, en una mica d’oli. Afegiu les pomes pelades i trossejades,...

Xai a les herbes

120 minuts

Poseu la pota de xai salpebrada en una cassola de fang.  En un pot foneu...

Costelles de xai amb pèsols

90 minuts 4 persones

Escalfeu l’oli en una cassola i poseu-hi a fregir les costelletes prèviament salpebrades.  

Cabrit amb cebetes

85 minuts 4 persones

Dissoleu la pastilla de brou en mig litre d’aigua calenta. Unteu el cabrit amb llard i salpebreu-lo. Poseu-lo en una...

Braons de xai al forn amb mongetes del ganxet

140 minuts 4 persones

Col·loqueu els braons en una safata de forn amb un raig d’oli i les poseu dins del forn...

Platillo de xai amb patates

60 minuts 4 persones

Talleu el pit de xai. Saleu els trossos i poseu-los a la cassola amb llard o oli d’oliva....