És un aliment habitual en la gastronomia tradicional, que es caracteritza per ser una carn tendra i gustosa. Té un alt poder nutrient perquè és una font de vitamines del grup B (especialment niacina, riboflavina i B12), així com zinc i proteïnes.
En termes generals, la carn de xai és més greixosa que la d’altres animals, també depenent molt de l’alimentació i l’edat de l’animal. En els animals joves la major part del greix està concentrat sota la pell i al voltant de les vísceres, el que permet retirar-lo amb facilitat.
El xai, essent una carn gustosa, consistent i de textura suau, és un producte culinàriament exquisit. La carn de xai és molt nutritiva i de fàcil digestió, encara que això darrer depèn molt de la seva forma d’elaboració.
La carn i les vísceres poden congelar-se. No obstant, en ser una carn rica en greix, suporta pitjor aquest procés, pel que no convé guardar-lo més d’un mes si es vol gaudir en perfectes condicions.
A l’hora de cuinar cal tenir en compte que la riquesa en greix de la carn de xai fa que no necessiti preparacions gaire elaborades.
En una cassola gran tireu-hi un bon raig d’oli d’oliva i una mica de llard. Afegiu-hi les cebes tallades a...
Se salpebra l’espatlla i es posa al forn en una plata fins que quedi...
Feu la salsa: talleu totes les carns i els ossos a trossets petits i daureu-los en...
Salpebreu el xai i daureu-lo durant dos o tres minuts per cada banda en una cassola...
Fregueu la carn amb una llimona tallada per la meitat i salpebreu-la. Poseu-la en una safata...
El dia abans, prepareu la melmelada. Per fer-la, poseu els tomàquets lleugerament ensucrats en un escorredor. Deixeu-los tota...
Prepareu el brou: poseu a bullir els ingredients indicats durant una hora llarga. Després, coleu-lo i reserveu-lo. Estireu...
Saleu els filets i enfarineu-los. Poseu-los en una cassola i, quan estiguin mig fregits,...
Es talla el brut de pit a trossos. Es posa a la cassola amb una mica d’oli i...
Talleu el pit i la falda a trossos molt petits. Daureu-los amb una mica d’oli. Afegiu-hi una mica...
Talleu les cuixes de cabrit per la meitat, salpebreu-les i fregiu-les en una cassola amb 4 grans d’all tallats a...
Assaoneu les escalopes amb sal, pebre i nou moscada, passeu-les per la farina i fregiu-les en...
Desosseu les costelles de xai i les lligueu, mentre que els ossos els coeu. Hi afegiu la Mirepoix, la reducció...
Entatxoneu la cuixa amb els alls tallats a làmines. Salpebreu la carn. Poseu-la al forn, no gaire fort,...
Renteu, peleu i talleu les pastanagues a tires. Feu el mateix amb l’api i els porros, i reserveu-ho...
En una safata de forn untada amb oli d’oliva col·loqueu-hi les quatre espatlletes salpebrades. Poseu-hi també la cabeça d’alls sencera,...
Trossejar el xai, salpebrar i col·locar en una safata de forn amb l’oli i el llard. Posar-hi el...
Dissoleu les pastilles de brou en 4 litres d’aigua calenta. Afegiu-hi els claus, el pebre, la farigola, el llorer i...
Talleu la carn a daus gruixuts. Poseu-ho en adob amb tres cullerades d’oli, una...
Demaneu al carnisser que desossi la cuixa. Es posen tots els ingredients en una cassola (excepte la carn)...
Prepareu el brou: poseu a bullir els ingredients indicats durant una hora llarga. Després, coleu...
Feu la salsa: talleu totes les carns i els ossos a trossos petits i daureu-los en una cassola....
Escaldeu els tirabecs amb aigua bullint durant 2 minuts. Seguidament refredeu-los amb aigua i glaçons. A la mateixa...
Es demana al carnisser que desossi la cuixa, que la salpebri i que la lligui com un tall...
Prepareu el brou: poseu a bullir els ingredients indicats durant una hora llarga. Després, coleu el caldo i...
Talleu la ceba a tires fines i poseu-la en una safata d’anar al forn. Al damunt col·loqueu-hi les...
En una paella amb oli sofregiu la cansalada. Mentrestant, en una cassola amb aigua i sal coeu-hi la...
Col·loqueu els braons en una safata de forn amb un raig d’oli i les poseu dins del forn...
Salpebreu els trossos de xai, fregiu-los en una paella amb una mica de llard i reserveu-los....
Feu la salsa: talleu totes les carns i els ossos a trossets petits i daureu-los en...
Netegeu el xai lletó, saleu-lo i unteu-lo amb el llard de porc. Poseu-lo en una safata...
Poseu un cul de llard i oli en una cassola de terrissa, a sobre poseu-hi les espatlles salpebrades...
Poseu la pota de xai salpebrada en una cassola de fang. En un pot foneu...
Posar les garretes salpebrades en una cassola, amb l’oli ben calent i ofegar fins...
Piqueu en un morter els alls amb una cullerada de sal i un raig de vi....
Prepareu el brou: poseu a bullir els ingredients indicats durant una hora llarga. Després, coleu-lo i reserveu-lo.
Salpebreu la carn i daureu-la, a foc viu, en una mica d’oli. Afegiu les pomes pelades i trossejades,...
Talleu la carn a trossos regulars i passeu-la per la farina. Daureu-la amb oli amb el...
Comenceu preparant la salsa: en una cassola amb oli, poseu-hi els retalls del xai i espereu...
Un dia abans, prepareu la cobertura de verdures. Bulliu l’all quatre vegades amb llet i una mica de...
Saleu les costelles i poseu-les en adob, durant una hora, amb el suc de llimona, l’oli,...
Escalfeu l’oli en una cassola i poseu-hi a fregir les costelletes prèviament salpebrades.
Talleu el pit de xai. Saleu els trossos i poseu-los a la cassola amb llard o oli d’oliva....
Tallem finament la pastanaga, la ceba i el porro, i ratllem els tomàquets. Col·loquem aquests ingredients...
Desosseu la cuixa de xai. Obriu-la, salpebreu-la i farciu-la amb els alls. Torneu-la a...
Feu-vos desossar les espatlles de cabrit a la carnisseria. Un cop a casa, col·loqueu-les a sobre del marbre, partiu-les per...
Prepareu el brou: poseu a bullir els ingredients indicats durant una hora llarga. Després,...
En una cassola de terrissa amb el llard o l’oli poseu-hi el xai tallat a trossos regulars. Saleu-lo...
Per preparar el fons de carxofa heu de pelar 6 o 7 carxofes fins...
Entatxoneu l’espatlla amb dos grans d’all sencers. Peleu les cebes i talleu-les a rodanxes...
Prepareu el brou: poseu a bullir els ingredients indicats durant una hora llarga. Després coleu-lo i reserveu-lo. Desosseu...
Poseu el xai en una safata al forn amb la part de dins mirant amunt. Aboqueu-hi...
Netegeu el costellam i retireu-ne el greix. Col·loqueu-lo en una safata d’anar al forn, amaniu-lo amb oli, sal...
Prepareu el brou: poseu a bullir els ingredients indicats durant una hora llarga. Després, coleu-lo i reserveu-lo. Remulleu...
Demaneu al carnisser que us desossi la cuixa i que la lligui. Se salpebra i es col·loca en...
Dissoleu la pastilla de brou en mig litre d’aigua calenta. Unteu el cabrit amb llard i salpebreu-lo. Poseu-lo en una...
Demaneu al carnisser que separi les costelles de l’espinada del costellam. Salpebreu-lo i unteu-lo amb 4...
Desosseu les espatlles i lligueu-les per mantenir-ne la forma. Reserveu els ossos per elaborar la salsa....
Salpebreu les espatlles i poseu-les al forn en una safata amb una mica de llard o oli d’oliva....